Werkervaring
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus ik probeer altijd weer iets nieuws. Desalniettemin geeft mijn werkervaring best een beeld van wat ik nog steeds goed doe. Meedenken en meedoen in het sociaal domein. Met een ‘grootse insteek’. Bevlogen en bezielend.

Het domein
Momenteel werk ik aan twee grote, langdurige klussen. In zekere zin gaan ze over hetzelfde: het bouwen aan netwerken, vanuit een ambitie om de leefwereld altijd het vertrekpunt én richtpunt van het professionele handelen te laten zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet. Goed voetbal is simpel, maar simpel voetballen is hartstikke moeilijk, Cruijf zei het al.
Voor de Associatie Wijkteams werk ik als strategisch adviseur. Met de leden en het kleine programmateam versterken we het samen leren en ontwikkelen van wijkteams, en laten we landelijk de stem van wijkteams klinken. Ik zet mijn kennis en kunde in om de vereniging en de leden te versterken, en als netwerk te laten functioneren. Ik denk kritisch mee en tegen, kijk vooruit en om ons heen, lees, leer en reflecteer op inzichten van wetenschap en praktijk, en geef van daaruit mijn gedachten mee. Ik schrijf (mee) aan bouwstenen voor het kwaliteitsstatuut. We genieten met elkaar van de positieve energie die de gebundelde veranderkracht van lokale teams genereert. We leren om geduldig en vasthoudend het praktijkperspectief en een eigentijdse visie op (netwerk)sturing in landelijke beleid in te brengen.
In jeugdhulpregio Amsterdam en de omliggende gemeenten, werk ik, samen met Anke Versteegen, als procesbegeleider, van een netwerk van organisaties dat met elkaar het gebiedsgericht samenwerken vorm wil geven. De belangrijkste spelers zijn de gemeenten, de lokale teams, huisartsen, Jeugdbescherming en de aanvullende jeugdhulpaanbieders. Ook hier is de netwerksturing een belangrijke uitdaging. We hebben een eigen veranderstrategie ontwikkeld, waarbij het nog tamelijk abstracte concept van ‘gebiedsgericht samenwerken’ vorm krijgt, door de focus op concrete stappen te richten: op zoek naar wat er wèl kan, zowel in de gezinnen als in het beleid en de samenwerking tussen organisaties.
En je niet laten afleiden door theoretische discussies. Tevens begeleid ik, samen met Siska Fokkema, reflectiesessies in individuele casuïstiek. Een sessie geeft maanden, zo niet jaren werk. Een cultuuromslag vorm geven, zowel op de werkvloer, als in beleid, kost tijd en vasthoudendheid .
Naast deze grote klussen, heb ik af en toe een ‘bijbaantje’ als team of organisatie coach. Een team van maatschappelijk werkers helpen in energiek vergaderen, vanuit de basisbeginselen van Deep Democracy. Een organisatie helpen de koers van werken zonder wachtlijsten weer terug op te pakken. Een ISK- school ondersteunen in het versterken van de structuur, cultuur en besluitvorming. Individuele coaching aan iemand, of aan een team, die is vastgelopen. Dat doe ik als beperkte interventies, over een langere tijd uitgesmeerd, zodat het geleerde ook kan beklijven. Dat gaat meestal om een combinatie van het bieden van praktische handvatten, theoretische achtergrond, en verdiepende gesprekken over werkrelaties en realistische verwachtingen daarbij. Met een lenige geest, een groot hart en een flinke dosis humor geef ik een zetje in de goede richting.
Mijn eerdere werkervaring speelt zich ook allemaal af in het sociaal domein. Ik doe een greep:
- Het mede opzetten, ontwerpen en coachen van Jeugd- en Gezinsteams in de regio Holland Rijnland, vanaf 2014
- Leidinggevende en beleidsadviseur transitie jeugdhulp voor Centrum Autisme, Kinder & jeugd (3e lijns GGZ)
- Leidinggevende, trainer & projectleider migratie Stichting Jeugdformaat
- Leidinggevende Knotz Kinderopvang
- Inwonend mentor kamertraining, en gezinshuisouder, methodiekontwikkelaar, Stichting De Lindenhof (nu Enver)

Onderzoek
Als zelfstandige heb ik, vaak samen met Quirien van der Zijden, veel onderzoek mogen doen. Ik verwijs naar een paar die mijn denken gevormd hebben. Onderzoek naar indicatoren bij kindermishandeling leverde, naast een rapport, ook een artikel ‘het vraagt moed van ons allen’ op, waarin we aandacht vragen voor het zelf doorleven van de gevoelens van onmacht die dit moeilijke onderwerp bij iedereen oproept. Plus een artikel over eenvoudig monitoren van complexe processen. Onderzoek naar de stijging van trajectduur van ambulante jeugdhulptrajecten, gaf inzicht in het waterbedeffect tussen duur, intensiteit, prijs en aantal, dat maakt dat sturing op individuele trajecten doorgaans weinig effectief is. Zinvoller is dan ook het taakgericht werken, zoals we dat met het netwerk Nobis, in een verkenning hebben beschreven.
Opleidingen
De opleidingen, en de vele boeken die ik verslind, klinken door in hoe ik werk. Ik put eruit en werk ermee, op mijn eigen wijze. Wat zit hier onder, of achter? Welke behoefte of verlangen spreekt daaruit? Waar gaat het ons om? Welk geluid klinkt luid, en welk afwijkend geluid kunnen we nog een beetje versterken? Hoe komen we met elkaar tot een rijk besluit, of liever, tot een rijk proces. Want het gaat uiteindelijk veel meer om de beweging dan om de besluiten, is mijn ervaring. Er zijn heel veel kleine ‘besluitjes’ en stapjes in een grotere beweging. Met elkaar die beweging verwoorden, ‘wat willen we dan, waar gaat het nou eigenlijk om’, is heel helpend. Maar niet alleen maar: ga ook echt aan de slag, dan merk je het vanzelf, is mijn ervaring. In het doen ontdek je vaak sneller waar het nou eigenlijk om gaat, dan wanneer je alleen praat over.
- Universitaire studie geschiedenis; filosofie (UvA)
- Post HBO Zorgmanagement (NCOI)
- Projectmatig creëren (Phaos)
- Prince2 (NCOI)
- Transactionele analyse 101 (TA academie)
- Geweldloos communiceren (Bart Landstra)
- Verdraaide organisaties (Wouter Hart)
- Deep Democracy tot en met ‘level 4’ en nog verder (Human Dimensions)
- Masterclass complexiteitsdenken (Bohn van Stafleu),
- Tweedaagse systemisch werken (Bert Hellinger Instituut),
- Polarisatiestrategie (Bart Brandsma)
- Opleiding Ubuntu (School voor Wijsbegeerte)
